امروز یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴ هجری شمسی
یکشنبه ۱۵ تیر ۱۴۰۴

چشم‌انداز اقتصاد ایران پرالتهاب است!

عصر اتحاد: از یک‌سو پیش‌بینی رفتار سیاستگذاران در قالب الگوهای اقتصادی، به خودی خود، امری دشوار و پیچیده است و از سوی دیگر اقتصاد همواره از عوامل متعددی فرمان می‌گیرد که در کنترل هیچ‌یک از عوامل داخلی نیست و گاه می‌تواند آثاری بسیار ژرف بر شرایط کسب‌وکار بگذارد (همچون رشد اقتصاد جهان و ریسک‌های ژئوپولیتیک).
علی فرحبخش ، کارشناس اقتصادی – از یک‌سو پیش‌بینی رفتار سیاستگذاران در قالب الگوهای اقتصادی، به خودی خود، امری دشوار و پیچیده است و از سوی دیگر اقتصاد همواره از عوامل متعددی فرمان می‌گیرد که در کنترل هیچ‌یک از عوامل داخلی نیست و گاه می‌تواند آثاری بسیار ژرف بر شرایط کسب‌وکار بگذارد (همچون رشد اقتصاد جهان و ریسک‌های ژئوپولیتیک).

عوامل دیگری که بر پیچیدگی مساله می‌افزاید به قول لوکاس به تغییرات ساختاری در اقتصاد مرتبط است، که در واقع تسری روابط علیت گذشته بر فرآیندهای آینده را دشوار می‌کند و به عبارت دیگر می‌تواند ضرب‌المثل معروف ما ایرانیان که «گذشته چراغ راه آینده است» را مورد تردید قرار دهد. اگرچه پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت می‌تواند تا حد زیادی از تغییرات ساختاری در امان باشد، اما همواره پیش‌بینی‌های بلندمدت در معرض تغییرات ساختاری قرار دارد. به همین دلیل به قول متخصصان اقتصادسنجی واریانس مقادیر پیش‌بینی‌شده همواره شکلی شیپوری دارد، و بدین‌ جهت هرچه از زمان حال به سمت پیش‌بینی‌های بلندمدت حرکت می‌کنیم، مقادیر تخمینی با خطای بیشتری همراه‌اند، یا به عبارت دیگر باید از فاصله عریض‌تری برای کف و سقف پیش‌بینی‌ها استفاده کرد.

نقشه راه سیاستگذاری کشور

دشواری پیش‌بینی حتی در باثبات‌ترین اقتصادهای جهان به ویژه در ایران که همواره در معرض شوک‌های بزرگ داخلی و خارجی قرار می‌گیرد، به موضوع بس پیچیده‌تری تبدیل می‌شود. از یک‌سو عدم ارائه برنامه‌های شفاف برای تدوین نقشه راه سیاستگذاری کشور، همواره فعالان اقتصادی را در این خوف و رجا نگه داشته است که در آینده قرار است چه تصمیمات مهمی اتخاذ شود که می‌تواند همچون امواج دریا مسیر کشتی را تغییر دهد یا حتی گاه آن را واژگون کند. از سوی دیگر وابستگی اقتصاد ایران به نفت و همچنین تحریم‌های اقتصادی اعمال‌شده به کشور، از جمله مهم‌ترین شوک‌های بیرونی هستند که حتی با فرض تثبیت در سیاست‌های داخلی می‌توانند کشتی اقتصاد ایران را در مسیر جزر و مدهای به غایت بزرگی قرار دهند.

در اقتصادهایی که در شرایط بحرانی قرار دارند، فعالان کسب‌وکار همچون راننده خودرویی هستند که در یک مسیر مارپیچ و بدون گارد ریل در حرکت‌اند و هرگونه بی‌احتیاطی از سوی آنان می‌تواند مسافران را به اعماق دره‌ای پرتاب کند که هم زیان‌های مادی و معنوی فراوانی را به آنها تحمیل می‌کند و هم قرار دادن خودرو را در مسیر حرکت جدید با دشواری‌های متعددی همراه می‌کند. به همین دلیل در یک مسیر مه‌آلود و پرخطر، حتی پرتجربه‌ترین رانندگان هم ممکن است دچار خطای دید شوند و سانحه هولناکی را بیافرینند.

به لحاظ نظری، تورم‌های بالا ممکن است ناشی از شوک در بخش تقاضا (Demand pull inflation) یا شوک در بخش عرضه (Cost push inflation) باشد که متاسفانه هر دو موتور تولید تورم اکنون در اقتصاد ایران فعال است. به لحاظ تحریم‌ها، از یک‌سو شاهد افزایش قیمت ارز و از سوی دیگر شاهد موانع متعدد برای دسترسی به مواد اولیه از سوی بنگاه‌ها هستیم که به‌راحتی قادر است منحنی عرضه را به سمت بالا بلغزاند. از سوی دیگر با پمپاژ گسترده نقدینگی و شعله‌ور شدن انتظارات تورمی، تاثیرات شوک بر منحنی تقاضا نیز به‌راحتی ملموس است. با ملاحظه این دو ضربه بر منحنی عرضه و تقاضا نقطه تعادل جدیدی شکل خواهد گرفت که سطح قیمت‌ها را افزایش و سطح تولید را کاهش می‌دهد.

زخم شرایط رکود تورمی

جابه‌جایی منحنی عرضه و تقاضا آن‌چنان که ذکر آن رفت، عامل اصلی پدیده‌ای است که از آن به نام رکود تورمی یاد می‌شود. رکود تورمی همچون زخمی است که می‌تواند سطحی یا عمیق باشد، می‌تواند حیات یک جامعه را تهدید کند یا می‌تواند پس از مدتی استراحت و گذشت دوران نقاهت، بهبود یابد. همه آنچه از سناریوهای ممکن گفته شد، تابع آن است که سیاستگذار برای درمان به چه روشی متوسل می‌شود و چگونه می‌تواند دوران گذار را مدیریت کند. پیش از آنکه بخواهیم به اقدامات ایجابی اشاره کنیم، توجه خود را به اقدامات سلبی معطوف و در واقع میدان مینی را برای سیاستگذاری در شرایط موجود ترسیم می‌کنیم.

براساس آنچه در مورد جابه‌جایی منحنی عرضه و تقاضا ذکر آن رفت، به‌راحتی می‌توان به منطقه ممنوعه‌ای دست یافت که سیاست‌گذار در صورت توسل به آن، نه فقط بحران را تعمیق خواهد کرد، بلکه می‌تواند کل اقتصاد را با تهدید جدی روبه‌رو کند. اقتصاد ونزوئلا از جمله مصادیق تاریخی این قضیه است که در عین آنکه با تورم چند میلیون‌درصدی روبه‌رو بود، تصاویر بهت‌آوری از مغازه‌های خالی را نمایش می‌داد که حتی با چند گونی اسکناس هم مردم نمی‌توانستند به مایحتاج روزانه دست یابند. در واقع اقتصاد این کشور پس از عبور از یک رکود تورمی با یک قحطی ابرتورمی روبه‌رو شد و به همین خاطر لازم است سیاست‌های این کشور را مورد مداقه قرار داد که چه اسلحه‌ای توانسته است، چنین تیر خلاصی را در قلب اقتصاد خالی کند.

https://asretehad.ir/?p=5797

خبرهای مرتبط

عاشورا به ما آموخت سازش مقابل حکام ظلم در قاموس دین اسلام نیست
اهواز - عصر اتحاد: نماینده ولی فقیه در استان خوزستان با بیان اینکه قیام عاشورا حتی برای امروز ما هم درس داشت، گفت: قیام عاشورا به ما آموخت سازش و تسلیم مقابل حکام ظلم و نالایق در قاموس دین اسلام نیست.
نماز ظهر عاشورا در خوزستان اقامه شد
به گزارش عصر اتحاد همزمان با دهم ماه محرم و عاشورای حسینی، نماز ظهر عاشورا در اهواز و سایر شهرهای خوزستان اقامه شد. عزاداران حسینی امروز (پانزدهم تیر) در ادامه سوگواری‌های خود، به یاد آخرین نماز سیدالشهدا، نماز ظهر عاشورا را در شهرهای مختلف استان اقامه کردند. این نماز در اهواز در حسینیه عاشقان ثارالله اهواز واقع در چهارراه آیت‌الله طالقانی به امامت حجت الاسلام و المسلمین موسوی‌فرد اقامه شد. شیفتگان اباعبدالله (ع) در دیگر هیئت‌ها، تکایا، مساجد و حسینیه‌های شهر اهواز نماز ظهر عاشورا را اقامه کردند. در سایر شهرهای خوزستان نیز نماز ظهر عاشورا با حضور گسترده
یک ایران، در پناه پرچم سرخ عاشورا
اهواز - عصر اتحاد: تاسوعا و عاشورا، نماد اوج بندگی و فریاد «هیهات منّا الذلّه» در برابر ظلم و ستم است.
خوزستان در تاسوعای حسینی به سوگ نشست
به گزارش عصر اتحاد همزمان با تاسوعای حسینی، اجتماع عظیم عزاداران اباعبدالله الحسین(ع) در جای جای خوزستان برگزار شد. همزمان با نهمین روز از ماه محرم، امروز (۱۴ تیر) مراسم تاسوعای حسینی توسط عزاداران خوزستانی برگزار شد. خوزستانی‌ها امروز عزادار مظلومیت یاران باوفای اباعبدالله(ع) شدند و عشق و ارادت خود به اهل بیت پیامبر گرامی اسلام(ص) را نشان دادند. شیفتگان حسینی در اهواز امروز با برگزاری اجتماع در حسینیه ثارالله و دیگر حسینیه‌ها و تکایا و مساجد به سوگ نشستند. نماز روز تاسوعا نیز به اقامت آیت الله حسن زاده در حسینیه ثارالله اهواز برگزار شد. عزاداران خوزستانی امروز
رشد ۱۱ درصدی ارزش صادرات از مرزهای خوزستان
اهواز - عصر اتحاد: ناظر گمرکات خوزستان گفت: ۲ میلیارد و ۹۹ میلیون دلار صادرات غیر نفتی طی سه ماه ابتدای امسال از گمرکات استان انجام شد که نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۱۱ درصد رشد داشته است.
استاندار خوزستان: مقاومت مردم، انقلاب را برای همیشه بیمه کرد
اهواز - عصر اتحاد: استاندار خوزستان، ضمن تسلیت ایام سوگواری اباعبدالله الحسین(ع)، از مقاومت و ایستادگی مردم خوزستان در برابر تهاجم اخیر دشمنان تقدیر کرد و گفت: انقلاب اسلامی ایران با این حماسه‌آفرینی‌ها برای همیشه بیمه شد.
پیش‌بینی افزایش ۳۰ درصدی اعتبار ایمن‌سازی راه‌های خوزستان
اهواز - عصر اتحاد: معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اعتبار حوزه راه استان گفت: پیش‌بینی می‌شود امسال حدود ۳۰ درصد افزایش اعتبار برای استان خوزستان نسبت به سال قبل داشته باشیم.
حمله دشمنان به ایران، بمباران قوانین بین‌المللی بود
اهواز - عصر اتحاد: امام جمعه اهواز با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست، حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا را بمباران و تخریب قوانین بین‌المللی برشمرد.
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین خبرها

عصر اتحاد