امروز دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴ هجری شمسی
دوشنبه ۱۶ تیر ۱۴۰۴

چشم‌انداز اقتصاد ایران پرالتهاب است!

عصر اتحاد: از یک‌سو پیش‌بینی رفتار سیاستگذاران در قالب الگوهای اقتصادی، به خودی خود، امری دشوار و پیچیده است و از سوی دیگر اقتصاد همواره از عوامل متعددی فرمان می‌گیرد که در کنترل هیچ‌یک از عوامل داخلی نیست و گاه می‌تواند آثاری بسیار ژرف بر شرایط کسب‌وکار بگذارد (همچون رشد اقتصاد جهان و ریسک‌های ژئوپولیتیک).
علی فرحبخش ، کارشناس اقتصادی – از یک‌سو پیش‌بینی رفتار سیاستگذاران در قالب الگوهای اقتصادی، به خودی خود، امری دشوار و پیچیده است و از سوی دیگر اقتصاد همواره از عوامل متعددی فرمان می‌گیرد که در کنترل هیچ‌یک از عوامل داخلی نیست و گاه می‌تواند آثاری بسیار ژرف بر شرایط کسب‌وکار بگذارد (همچون رشد اقتصاد جهان و ریسک‌های ژئوپولیتیک).

عوامل دیگری که بر پیچیدگی مساله می‌افزاید به قول لوکاس به تغییرات ساختاری در اقتصاد مرتبط است، که در واقع تسری روابط علیت گذشته بر فرآیندهای آینده را دشوار می‌کند و به عبارت دیگر می‌تواند ضرب‌المثل معروف ما ایرانیان که «گذشته چراغ راه آینده است» را مورد تردید قرار دهد. اگرچه پیش‌بینی‌های کوتاه‌مدت می‌تواند تا حد زیادی از تغییرات ساختاری در امان باشد، اما همواره پیش‌بینی‌های بلندمدت در معرض تغییرات ساختاری قرار دارد. به همین دلیل به قول متخصصان اقتصادسنجی واریانس مقادیر پیش‌بینی‌شده همواره شکلی شیپوری دارد، و بدین‌ جهت هرچه از زمان حال به سمت پیش‌بینی‌های بلندمدت حرکت می‌کنیم، مقادیر تخمینی با خطای بیشتری همراه‌اند، یا به عبارت دیگر باید از فاصله عریض‌تری برای کف و سقف پیش‌بینی‌ها استفاده کرد.

نقشه راه سیاستگذاری کشور

دشواری پیش‌بینی حتی در باثبات‌ترین اقتصادهای جهان به ویژه در ایران که همواره در معرض شوک‌های بزرگ داخلی و خارجی قرار می‌گیرد، به موضوع بس پیچیده‌تری تبدیل می‌شود. از یک‌سو عدم ارائه برنامه‌های شفاف برای تدوین نقشه راه سیاستگذاری کشور، همواره فعالان اقتصادی را در این خوف و رجا نگه داشته است که در آینده قرار است چه تصمیمات مهمی اتخاذ شود که می‌تواند همچون امواج دریا مسیر کشتی را تغییر دهد یا حتی گاه آن را واژگون کند. از سوی دیگر وابستگی اقتصاد ایران به نفت و همچنین تحریم‌های اقتصادی اعمال‌شده به کشور، از جمله مهم‌ترین شوک‌های بیرونی هستند که حتی با فرض تثبیت در سیاست‌های داخلی می‌توانند کشتی اقتصاد ایران را در مسیر جزر و مدهای به غایت بزرگی قرار دهند.

در اقتصادهایی که در شرایط بحرانی قرار دارند، فعالان کسب‌وکار همچون راننده خودرویی هستند که در یک مسیر مارپیچ و بدون گارد ریل در حرکت‌اند و هرگونه بی‌احتیاطی از سوی آنان می‌تواند مسافران را به اعماق دره‌ای پرتاب کند که هم زیان‌های مادی و معنوی فراوانی را به آنها تحمیل می‌کند و هم قرار دادن خودرو را در مسیر حرکت جدید با دشواری‌های متعددی همراه می‌کند. به همین دلیل در یک مسیر مه‌آلود و پرخطر، حتی پرتجربه‌ترین رانندگان هم ممکن است دچار خطای دید شوند و سانحه هولناکی را بیافرینند.

به لحاظ نظری، تورم‌های بالا ممکن است ناشی از شوک در بخش تقاضا (Demand pull inflation) یا شوک در بخش عرضه (Cost push inflation) باشد که متاسفانه هر دو موتور تولید تورم اکنون در اقتصاد ایران فعال است. به لحاظ تحریم‌ها، از یک‌سو شاهد افزایش قیمت ارز و از سوی دیگر شاهد موانع متعدد برای دسترسی به مواد اولیه از سوی بنگاه‌ها هستیم که به‌راحتی قادر است منحنی عرضه را به سمت بالا بلغزاند. از سوی دیگر با پمپاژ گسترده نقدینگی و شعله‌ور شدن انتظارات تورمی، تاثیرات شوک بر منحنی تقاضا نیز به‌راحتی ملموس است. با ملاحظه این دو ضربه بر منحنی عرضه و تقاضا نقطه تعادل جدیدی شکل خواهد گرفت که سطح قیمت‌ها را افزایش و سطح تولید را کاهش می‌دهد.

زخم شرایط رکود تورمی

جابه‌جایی منحنی عرضه و تقاضا آن‌چنان که ذکر آن رفت، عامل اصلی پدیده‌ای است که از آن به نام رکود تورمی یاد می‌شود. رکود تورمی همچون زخمی است که می‌تواند سطحی یا عمیق باشد، می‌تواند حیات یک جامعه را تهدید کند یا می‌تواند پس از مدتی استراحت و گذشت دوران نقاهت، بهبود یابد. همه آنچه از سناریوهای ممکن گفته شد، تابع آن است که سیاستگذار برای درمان به چه روشی متوسل می‌شود و چگونه می‌تواند دوران گذار را مدیریت کند. پیش از آنکه بخواهیم به اقدامات ایجابی اشاره کنیم، توجه خود را به اقدامات سلبی معطوف و در واقع میدان مینی را برای سیاستگذاری در شرایط موجود ترسیم می‌کنیم.

براساس آنچه در مورد جابه‌جایی منحنی عرضه و تقاضا ذکر آن رفت، به‌راحتی می‌توان به منطقه ممنوعه‌ای دست یافت که سیاست‌گذار در صورت توسل به آن، نه فقط بحران را تعمیق خواهد کرد، بلکه می‌تواند کل اقتصاد را با تهدید جدی روبه‌رو کند. اقتصاد ونزوئلا از جمله مصادیق تاریخی این قضیه است که در عین آنکه با تورم چند میلیون‌درصدی روبه‌رو بود، تصاویر بهت‌آوری از مغازه‌های خالی را نمایش می‌داد که حتی با چند گونی اسکناس هم مردم نمی‌توانستند به مایحتاج روزانه دست یابند. در واقع اقتصاد این کشور پس از عبور از یک رکود تورمی با یک قحطی ابرتورمی روبه‌رو شد و به همین خاطر لازم است سیاست‌های این کشور را مورد مداقه قرار داد که چه اسلحه‌ای توانسته است، چنین تیر خلاصی را در قلب اقتصاد خالی کند.

https://asretehad.ir/?p=5797

خبرهای مرتبط

اعلام نرخ جدید نان تا پایان هفته جاری در خوزستان
اهواز - عصر اتحاد: سرپرست هماهنگی امور اقتصادی استانداری خوزستان گفت: نرخ جدید نان تا پایان هفته جاری، براساس گفت‌وگویی که با مدیرکل هماهنگی و نظارت آرد و نان شرکت بازرگانی دولتی ایران انجام شده، اعلام می‌شود.
استاندار خوزستان: عبور از شرایط خاص کنونی نیازمند همدلی و انسجام ملی است
اهواز - عصر اتحاد: استاندار خوزستان با اشاره به شرایط ویژه کنونی، بر ضرورت تقویت همبستگی اجتماعی و استفاده از ظرفیت‌های مردمی برای مدیریت بحران‌های احتمالی و تحقق اهداف راهبردی تاکید کرد.
نظام مالیاتی باید با واقعیت‌های کسب‌وکار در خوزستان همسو شود
اهواز - عصر اتحاد: رئیس اتاق بازرگانی اهواز با تاکید بر ضرورت نگاه عادلانه به نظام مالیاتی در مناطق مرزی و اقلیم‌های خاص، خواستار اجرای عملی ظرفیت‌های قانونی حمایت از کسب‌وکارهای بخش خصوصی در استان خوزستان شد.
ثبت‌نام قطعی ۵۹ درصد نوآموزان پایه اول در خوزستان/ لزوم تسریع والدین در نام‌نویسی فرزندان
اهواز - عصر اتحاد: معاون آموزش ابتدایی اداره‌کل آموزش و پرورش خوزستان با اشاره به ثبت‌نام قطعی ۵۹ درصد نوآموزان پایه اول ابتدایی، خواستار تسریع والدین برای ثبت‌نام فرزندان‌شان شد.
ترانس دوم ۳۱۵ مگاولت‌آمپری پست شهید جهان‌آرا خرمشهر به بهره‌برداری رسید
اهواز - عصر اتحاد: مدیرعامل شرکت برق منطقه‌ای خوزستان گفت: با نصب و بهره‌برداری از ترانس دوم ۳۱۵ مگاولت‌آمپری، ظرفیت پست ۴۰۰ کیلوولت شهید جهان‌آرا در خرمشهر به ۶۳۰ مگاولت‌آمپر افزایش یافت.
نقش محوری مناطق آزاد در تأمین کالاهای اساسی کشور در شرایط بحرانی ۱۴۰۴
اهواز - عصر اتحاد: مدیر گمرک، بازرگانی و توسعه صادرات دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: در راستای شفافیت عملکرد، کلیه آمارهای اقتصادی از جمله وارادت کالاهای اساسی به کشور از مسیر مناطق آزاد با دستور صریح دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی منتشر شده است.
با یک خشکسالی تاریخی روبه‌رو هستیم/ تلاش برای تامین مابقی حق‌آبه هورالعظیم
اهواز - عصر اتحاد: مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با بیان اینکه مخازن سدهای استان، ۵۰ درصد منفی هستند، گفت: با یک خشکسالی تاریخی روبه‌رو هستیم انتظار می‌رود مردم و کشاورزان بالادست در شرایط موجود مراعات حال مناطق پایین‌دست را کنند.
آلودگی هوا در ۱۴ شهر خوزستان/ ۶ شهر در وضعیت «بنفش» و «قرمز»
اهواز - عصر اتحاد: مدیر روابط عمومی اداره‌کل حفاظت محیط زیست خوزستان از قرار گرفتن هوای یک شهر خوزستان در وضعیت «بسیار ناسالم» و «بنفش» و هوای شش شهر دیگر در وضعیت «ناسالم» و «قرمز» خبر داد.
اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها

آخرین خبرها

عصر اتحاد